Hvad er sundhed?

Vi har nok alle forskellige tanker om hvad sundhed er og ikke er, jeg vil derfor i denne artikel prøve at forklare hvad jeg mener sundhed er og hvorfor.

Vi er kun ét menneske og dette menneske indeholder én krop, som indeholder én hjerne. At vi adskiller fysisk og psykisk sundhed er en fejl, det får os til at tro at vi kan adskille de to ting og at vi kan arbejde på den ene uden at arbejde på den anden. Det kan vi godt, men det giver os ikke den effekt som vi ønsker.

Hvis jeg spiser chokolade om aftenen fordi jeg keder mig og er ensom, er løsningen så at erstatte chokoladen med vindruer?

Det kan da godt være det er løsningen lige nu, men det er ikke en permanent løsning, og derved er det jo kun en workaround (midlertidig løsning der ikke løser problemet men får personen videre lige nu).
Hvis vi gerne vil have permanente forandringer bliver vi nødt til at finde permanente løsninger og løsningen ligger i dette eksempel i at kigge på ensomheden. Så kan vi jo spise vindruerne mens løsningen effektiviseres og dermed gøre begge dele. Vi skal se det hele billede og arbejde med det, hvis vi skal have permanente løsninger.

Der er ingen kvikfix til sundhed!

Der er muligvis kvikfix til vægttab, men vægttab er ikke sundhed. Den eneste årsag til at sundhed og vægt hænger sammen er, at en sund krop er i en balanceret vægt, da både over- og undervægt giver problemer og gør dermed kroppen usund. Heller ikke her er det let, for det er ikke et spørgsmål om kilo, men om fedt%. Læs mere om dette i min artikel om vægt her 

En sund krop er meget mere end fravær af sygdom, men det er også det. Der er virkelig mange sygdomme og skavanker vi går og tror at “sådan er det bare”, men det er det ikke. Man kan selv gøre en enorm forskel, selv for sygdomme som er kroniske og ikke kan helbredes, kan man ofte lette symptomerne for.

Det er over 2000 år siden Hippocrates var fortaler for at vi kunne spise os raske (og syge), men i takt med vi fik flere muligheder for madtyper, forsvandt denne viden og i dag er mange mennesker slet ikke klar over hvad det de spiser gør ved deres krop.

Vi skal uddanne os og hinanden, vi skal sprede viden om hvordan vi burde have det, vi burde nemlig have det meget bedre end vi har og det kan vi få.

En sund krop er en krop i balance.
Den balancerer på vitaminer, mineraler, makronæringsstoffer, stofskifte, blodsukker osv osv.
Den balancerer vågne timer og søvn.
Den balancerer motion og restitution.
Den balancerer travlhed og ro.
Den balancerer energi og hvile.
Den trives!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *